Djur

 Att fota djur är skoj, men det är inte alls så lätt som man först skulle kunna tro. Här kommer lite tips på hur man kan gå till väga. Genom att lägga dig ner på golvet och inta samma nivå som djuren så kommer du att kunna komma dem närmre. Här igenom kommer du sedan att få möjligheten att hitta nya mer spännande vinklar och perspektiv som du stående inte är van vid att se.


Det är mycket enklare att fånga äktheten och dragen hos djuret när du kommer så pass nära plus att du får till en porträttbild utan att efteråt behöva beskära och redigera den i datorn.  Försök att hålla dig på platser där du inte är beroende av blixten. Ljuset som blixten avger nästan alltid skapa röda ögon på djuren, skapar en onaturlig glans i deras pälsar, bidrar till fula och störande skuggor m.m. Från djurets perspektiv så kan det vara skrämmande och obehagligt även för dem att bli fotade med blixt. Försök att ta bilden på en plats där djuret känner sig trygg och hemma.

 

Det blir mer naturligt och mer avslappnad bild, samtidigt som det hjälper till att plocka fram mer naturliga och starka karaktärer hos ditt husdjur. Använd också gärna en leksak eller favoritgodisen för att få det att titta dit du vill eller vakna upp. Naturligt dagsljus är kanske inte det man brukar rekommendera att fota i, men när det kommer till att fota sina djur så välj alltid naturligt ljus om det finns möjligheter till det. Direkt solljus kanske inte är det bästa men genom att försöka få ditt djur att blicka ut mot fönstret eller liknande så kommer det där lagom starka ljuset att infalla. Fokuset från dig och från kameran bör alltid vara inställt emot djurets ögon. Inget gör bilden så mycket levande som ett par klara stora ögon. Testa gärna att låta ögonen vara skarpa och sedan resten av kroppen mer otydlig. Det är svårt att fånga djuren då de rör på sig och därtill så krävs det mer utav dig och din utrustning. Om du inte är van fotograf eller van vid att fota djur så kan det passa sig att du börjar med att ta bilden när de sover eller ligger och vilar sig. Om du kan få dem till att posera, till exempel få hunden till att sitta på kommando så är det definitivt något som du ska använda dig utav.